]]>

Ce este un nume de domeniu Internet

Un nume de domeniu reprezinta o insiruire unica de caractere, aribuita unei adrese IP a unui server permanent conectat la Internet. Unei adrese IP pot fi atribuite mai multe nume de domenii. Numele de domeniu este unic. Nu pot exista mai multe nume de genul webhosting4.net.

Utilizatorii de Internet pot accesa un site web numai tastand in bara de adresa a browserului pe care il folosesc numele domeniului, procesul fiin similar cu descarcarea fisierelor Output ale codului sursa al site-ului pe calculatorul sau.

Orice nume de domeniu are obligatoriu si o extensie. Aceasta este data in general de specificul site-ului care ruleaza pe serve in spetale numelui de domeniu. Astefel un site din Romania este nurmal sa aiba extensia .RO, cum un site din SUA poate avea extensia .US. Folosirea extensiei atribuita tarii de apartenenta a posesorului numelui de domeniu nu este obligatorie. Astfel daca vrei sa va lansati un site vare comercializeaza telefoane mobile puteti alege extensia .MOBI, iar in cazul in care aveti un site cu accent comercial ar fi un real avantaj sa alegeti extensia .COM(commercial - comercial).

Cele mai populare extensii in acest moment sunt:
.RO(extensia pentru nume de domenii romanesti)
.COM(extensia pentru nume de domenii din domeniul comercial si nunumai)
.NET(extensia pentru nume de domenii retelelor de calculatoare)
.INFO(extensia pentru nume de domenii pentru site-uri de informare/stiri)
.ORG(extensia pentru nume de domenii pentru organizatii non profit)
.BIZ(extensia pentru nume de domenii site-uri de afaceri)
.NAME(extensia pentru nume de domenii nume de persiane)
.MOBI(extensia pentru nume de domenii pentru site-uri de telefoane mobile sau telecomunicatii)

Toate extensiile existente sunt administrate de un TLD(Top Level Domain). De exemplu in Romania numele de domenii sun adminstrate de ROTLD(ROmania Top Level Domain).

Lungimea unui nume de domeniu nu poate fi mai mare de 67(saizecisisapte) de caractere, exceptant extensia acestuis.

O alta denumire a unui nume de domeniu este si URL(Uniform Resource Locator).